Familjen Mysbralla

Alla inlägg under januari 2010

Av Herr och Fru Mysbralla - 26 januari 2010 07:12



Om gräs kan växa genom betong,

kan kärleken fånga dig när som helst i livet.

 

/Cher

 

 

 

 

Av Herr och Fru Mysbralla - 25 januari 2010 20:30

 

 

 

Pauline, leg. ssk. Bakom sig har hon docent U-B Eriksson som är ansvarig vaccinationsläkare (2002).

Skillnaden mellan Havrix och Gammaglobulin, vaccination mot Hepatit A (gulsot). Gammaglobulin: antikroppar- ges och medför omedelbart skydd, som varar i 2-3 mån., kan ges till gravida. Havrix: är ett vaccin i vanlig bemärkelse, 2 vaccinationer med 6-12 månaders intervall ges. Därefter har man ett skydd minst 20 år och förmodligen livslångt. Kan ej ges till gravida.



Smittsskyddsinstitutet 08-12-19

I förebyggande syfte kan man vaccinera sig eller få Gammaglobulin. Vaccin rekommenderas i första hand. Efter 2 doser beräknas skydds-effekten till minst 20 år. Gammaglobulin ger en kortvarig skyddseffekt, som längst 4–5 månader. 




Förr vaccinerades i stort sett bara med gammaglobulin mot hepatit. Gammaglobulin skyddar visserligen mot hepatit A, men bara i åtta till tio veckor. Dessutom innehåller det redan färdiga antikroppar. Idag finns det istället olika vacciner som får kroppen att producera egna antikroppar och därmed ger ett avsevärt mycket längre skydd.



Medical Link 3W AB

Vaccin mot hepatit A finns sedan mitten på 90-talet. Numera ger en dos rent hepatit A-vaccin fullt skydd i ett år, varefter det kan förnyas för att därmed ge ett fullgott skydd i minst 20 år. Vaccinet kan ges till de flesta, även gravida och spädbarn. Gammaglobulin, en blodprodukt, ges i regel inte längre. Ger såväl sämre skydd mot hepatit A som kortvarigt sådant.



FASS

Vaccin är att föredra framför Gammaglobulin och ger ett mera långvarigt skydd mot hepatit A. Två vaccininjektioner ges som regel för ett mång-årigt skydd (flera decennier). En standarddos av Gammaglobulin beräknas skydda en 70 kg:s person mot hepatit A under högst 2 månader. Skyddets varaktighet är dock beroende av antikroppsinnehållet (anti-HAV) i Gammaglobulinet och detta kan variera.


Vissa personer bör dock av medicinska skäl få profylax, t.ex gravida kvinnor och individer med en sjukdom, som gör att de har svårt att klara ett insjuknande i hepatit A. Andra bör ha profylax pga högre expositions-risk, t.ex tågluffande ungdomar som kommer att bo och leva primitivt.

 

 

 

Resecentrum vaccinationer

 

Vaccin är att föredra framför Gammaglobulin, eftersom det ger mera långvarigt skydd. Gammaglobulin ger ett skydd under endast c:a 2 mån, fördelen är ett något lägre pris.  I praktiken är Gammaglobulin användbart endast om resenären är gravid.



Nu håller vi tummarna för att resan kan bli av!



Av Herr och Fru Mysbralla - 24 januari 2010 11:05



Förmiddagen var ganska lugn med lite dator, frukost, köksfix och lägenhetsletande. Därefter ringde jag min vän och kollega J för att höra hur hennes planer för dagen var. Vi bestämde att ses på stan efter att jag varit och tränat. Dagen gick sedan i ett rasande tempo och chopp chopp så var det kväller.



Strax efter 12:00 började köra lite i gymmet. Det blev lite axlar och triceps, två övningar per muskelgrupp med 4 set på varje. Fortsatte med att stå på cross-trainer 30 minuter. Är nöjd med passet. Hoppade in i duschen och meddelade sedan J att jag var på G. Tog en kort sväng in på Vero Moda för att kolla jeans åt J.


Avbröt tittandet för lunch på Cornetto och fortsatte med Vero Moda när magarna var mätta och belåtna. J hittade ett par snygga stretchjeans som satt görsnyggt över baken. Jag råkade prova en söt höst- och vårjacka som hängde på ett reaställ. Den var nedsatt från 700:- till 400:-


Eftersom jag inte hade något av mina presentkort med mig blev det inget köp, men jackan måste visas för Älskade R så han godkänner den. Kravet är att jag då kastar någon av mina äldre, urtvättade och fula jackor, enligt Älskade R. Jag hittade även en ny modell av deras baggyjeans som jag nog måste inhandla. Det är farligt att gå på stan med min vän J. Det är i och för sig nästan de enda gångerna jag går på stan, så särskilt illa är det inte.



När jag kom hem var det bara att börja med middagen. Lergrytan hade legat i blöt hela dagen och var färdig för att fyllas med älgkött och en massa annat gott. Ris kokades också och vitlöksbröd värmdes i ugnen. Vi var tre rätt nöjda personer som åt innan vi fick besök av grannarna och slog igång en film.

Filmen startades lite väl sent för mig och jag halvlåg och gned mina fötter mest hela tiden. Jag höll mig trots allt vaken och det mpste bero på att det var så mycket roliga och pinsamma incidenter i filmen. Vi såg Sommaren med Göran som var en alldeles lämplig och lättsam film för kvällen.


Av Herr och Fru Mysbralla - 22 januari 2010 20:01



Kärleken övervinner tiden.

För älskande kan ett ögonblick vara en evighet

och en evighet kan vara en klockas slag.

 

/Mary Parrish

 

 

 

 

Av Herr och Fru Mysbralla - 22 januari 2010 09:14



Har legat i sängen med datorn och kikat runt på bloggar, designgrejer och lite annat. Helt plötsligt råkar jag stöta på den här sidan med fantastiska tavlor och skisser. Snacka om att jag vill ha! Tjejen heter Amanda Mendiant och hennes alster finns på HOUSE OF MENDI .

 

Check these out:

 

Giant

 

 

Rainbow II

 

 

Air Marin

 

Det finns hur många alster som helst som jag skulle vilja ha och passa in i en eventuell ny bostad.



Av Herr och Fru Mysbralla - 21 januari 2010 09:27



Idag har jag läst detta:



Kärlek är blott upptäckten av oss själva i andra

och glädjen i igenkännandet.

 

/Alexander Smith

 

 

 

Av Herr och Fru Mysbralla - 21 januari 2010 09:01



Igår var en lite trist dag. Jag vaknade på morgonen med lätt huvudvärk och skum trötthet i kroppen. Jag lufsade iväg till jobbet (skolan) för att göra bedömningar på 3 barn. Det var inte det enklaste måste jag medge.


Efter någon timme började magen bråka med mig och ett lätt illamående sköljde över mig, som bara blev värre och värre. Jag tänkte att det skulle ge med sig bara jag åt lunch. Jag åt min lunch med inte så stor aptit och kunde konstatera att illa-måendet minskade, men istället fick jag gräsligt ont i magen, ajaj.


Jag hade en timme på mig då innan jag skulle ha rond med en ÖNH-läkare, men började fundera på om det verkligen skulle gå. Under tiden jag traskade mot mottagningen blev magontet värre och illamåendet kom tillbaka. Jag ringde till expeditionen som en galning, men fick inget svar. Det var bara att fortsätta dit.



När jag kom dit kunde jag inte stå upprätt så jag frågade en snäll kollega om hon kunde ta min rond och det skulle gå bra förutom den första patienten. Den fick vi lov att avboka i sista stund. Tack E och K för hjälpen! Jag gillar inte sånt, men jag hade inte kunnat genomföra ronden.


Jag vände om och gick hem mot lägenheten. Det tog en väldans tid och jag hann tänka massor och bli orolig så tårarna sprutade på hemvägen. Jag är lite "chicken" när det gäller magen, illamående och så. Har lite fobi kan man lugnt säga. Men egentligen så var det inte det min rädsla stod för utan det var en rädsla för att något skulle vara fel på lilla bebisfröet.


När jag kom hem låg jag i sängen och bara var. Fikade efter ett tag för magen kurrade trots det onda och illamåendet. Min oro släppte något efter att det bubblade järnet i tarmarna och jag blev tvungen att besöka toan några gånger. Då insåg jag att jag troligtvis fått i mig något dåligt eller att det bara handlade om magbassilusk.



Jag är hemma från jobbet idag för att se om magen är bättre. Jag vill inte gå dit och behöva sitta på toa hela dagen eller eventuellt riskera att smitta någon kollega. Än så länge känner jag dock inget ont i magen, bara lite obehag. Vi får se hur dagen utvecklar sig.


Av Herr och Fru Mysbralla - 19 januari 2010 20:51



En kyss är ett vackert knep

som naturen skapat

för att hejda talet

när ord blir överflödiga

 

/Ingrid Bergman

 

 

 

Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11 12
13
14 15 16 17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Arkiv

Tidigare år


Ovido - Quiz & Flashcards