Familjen Mysbralla

Alla inlägg den 17 januari 2010

Av Herr och Fru Mysbralla - 17 januari 2010 12:39



Dagens ord ur Boken om Kärlek är:



Det finns alltid en aning galenskap i kärlek. 

Men det finns också alltid ett uns av förnuft i galenskap.

 

/Friedrich Nietzsche

 

 

 

Av Herr och Fru Mysbralla - 17 januari 2010 12:24


 

Igår vid 19-tiden ramlade det in blandade vänner i vår lägenhet för en kväll med sällskapsspel. Sammanlagt var vi 9 glada spel- och fikasugan filurer i vardagsrummet. Vi började med ett vanligt brädspel vid namnet Retro. Ett frågespel med fokus på olika årtionden och samma typ av spel som TP. Efter ett tags spelande kom vi överens om att avbryta Retro och pröva på ett rollspel istället, som vår vän herr M berättat om tidigare. Om jag inte tar helt fel så spelade vi detta i tre omgångar och under 3 timmar, fram till strax före 01:00 på natten. Vilken kväll!


I rollspelet gick det sisådär för mig. Första omgången när jag var en enkel och hederlig bonde valde resten av byn att hänga mig redan efter första mordet. Vilken miss av dem!


Andra omgånden när jag var maffiamedlem klarade jag mig liiiiite längre och jag gick ut med att låtsas vara borgmästare, vilket även tre till gjorde. Förvirrat värre!


Tredje omgången när jag verkligen var borgmästare klarade jag mig till slutet, men förlorade ändå eftersom det bara var jag och två maffia-medlemmar kvar. Ååååh vad roligt jag hade denna kväll. Jag längtar redan till nästa spelkväll!


Rollspelet MAFFIA


Den här leken passar till äldre barn eller vuxna. Leken kan göras svårare genom att öka maffiatalet. Man måste vara minst 5-10 eller fler personer. En lekledare utses som därefter har i uppgift att dela ut roller till lekdeltagarna genom att viska eller skriva lappar till dem. De olika rollerna är som följer:


* Maffia - ungefär 1/3 av spelarna
* Läkare - 1
* Borgmästare - 1
* Bonde - resten


Leken börjar med att lekledaren säger:
-Staden somnar. Då blundar alla deltagare.
Varje natt består av 3 steg: Lekledaren säger:
-Maffian vaknar!
De som är maffia öppnar då ögonen och enas om ett offer genom att peka.

-Maffian somnar.
-Borgmästaren vaknar!
Borgmästaren öppnar ögonen och pekar på någon som han finner misstänkt och därför vill undersöka om han är maffia. Lekledaren svarar om så är fallet genom att visa tummen upp eller tummen ner. Tummen upp betyder att personen är god och tummen ner att det är en ur maffian.
-Borgmästaren somnar.
-Läkaren vaknar!
Läkaren öppnar sina ögon och pekar på någon denne vill beskydda. Läkaren får skydda sig själv - men bara en gång under spelets gång.
- Läkaren somnar.
-Staden vaknar!

Alla öppnar sina ögon och lekledaren berättar om det skett ett mordeller ett mordförsök i natt. Nu börjar det roliga i leken. Målet är nu att komma på vilka som är maffia och sedan hänga dessa. Bara en kan hängas under varje omgång.


Läkaren och borgmästaren kan om de vill avslöja att de är läkare och borgmästare och berätta vad de fått reda på eller gjort under natten, men det är upp till dem. Maffian ska förstås låtsas som att de är något annat och försöka övertyga övriga deltagare om det. Det kan uppstå ganska livliga diskussioner, så det handlar om att kunna försvara sig!


Slutligen hålls efter varje natt en omröstning om vem som ska dömas och hängas. Det kan till exempel ske genom att någon ropar "ska vi hänga Ulla-britt" och alla deltagare svarar med en handuppräckning. Rättegången kan också hållas under mer kontrollerade former, exempelvis genom att lekledaren i tur och ordning går igenom alla spelare och låter staden räcka upp handen och lägga sin röst.


När någon har dömts och hängts är den ute ur leken och det kan avslöjas om staden har hängt en skyldig eller oskyldig. På detta vis fortsätter leken tills maffian är utrotad eller tvärtom, att maffian är i majoritet.


Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11 12
13
14 15 16 17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Arkiv

Tidigare år


Ovido - Quiz & Flashcards