Familjen Mysbralla

Alla inlägg den 25 januari 2010

Av Herr och Fru Mysbralla - 25 januari 2010 20:30

 

 

 

Pauline, leg. ssk. Bakom sig har hon docent U-B Eriksson som är ansvarig vaccinationsläkare (2002).

Skillnaden mellan Havrix och Gammaglobulin, vaccination mot Hepatit A (gulsot). Gammaglobulin: antikroppar- ges och medför omedelbart skydd, som varar i 2-3 mån., kan ges till gravida. Havrix: är ett vaccin i vanlig bemärkelse, 2 vaccinationer med 6-12 månaders intervall ges. Därefter har man ett skydd minst 20 år och förmodligen livslångt. Kan ej ges till gravida.



Smittsskyddsinstitutet 08-12-19

I förebyggande syfte kan man vaccinera sig eller få Gammaglobulin. Vaccin rekommenderas i första hand. Efter 2 doser beräknas skydds-effekten till minst 20 år. Gammaglobulin ger en kortvarig skyddseffekt, som längst 4–5 månader. 




Förr vaccinerades i stort sett bara med gammaglobulin mot hepatit. Gammaglobulin skyddar visserligen mot hepatit A, men bara i åtta till tio veckor. Dessutom innehåller det redan färdiga antikroppar. Idag finns det istället olika vacciner som får kroppen att producera egna antikroppar och därmed ger ett avsevärt mycket längre skydd.



Medical Link 3W AB

Vaccin mot hepatit A finns sedan mitten på 90-talet. Numera ger en dos rent hepatit A-vaccin fullt skydd i ett år, varefter det kan förnyas för att därmed ge ett fullgott skydd i minst 20 år. Vaccinet kan ges till de flesta, även gravida och spädbarn. Gammaglobulin, en blodprodukt, ges i regel inte längre. Ger såväl sämre skydd mot hepatit A som kortvarigt sådant.



FASS

Vaccin är att föredra framför Gammaglobulin och ger ett mera långvarigt skydd mot hepatit A. Två vaccininjektioner ges som regel för ett mång-årigt skydd (flera decennier). En standarddos av Gammaglobulin beräknas skydda en 70 kg:s person mot hepatit A under högst 2 månader. Skyddets varaktighet är dock beroende av antikroppsinnehållet (anti-HAV) i Gammaglobulinet och detta kan variera.


Vissa personer bör dock av medicinska skäl få profylax, t.ex gravida kvinnor och individer med en sjukdom, som gör att de har svårt att klara ett insjuknande i hepatit A. Andra bör ha profylax pga högre expositions-risk, t.ex tågluffande ungdomar som kommer att bo och leva primitivt.

 

 

 

Resecentrum vaccinationer

 

Vaccin är att föredra framför Gammaglobulin, eftersom det ger mera långvarigt skydd. Gammaglobulin ger ett skydd under endast c:a 2 mån, fördelen är ett något lägre pris.  I praktiken är Gammaglobulin användbart endast om resenären är gravid.



Nu håller vi tummarna för att resan kan bli av!



Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7
8
9 10
11 12
13
14 15 16 17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Arkiv

Tidigare år


Ovido - Quiz & Flashcards