Familjen Mysbralla

Alla inlägg den 20 juni 2010

Av Herr och Fru Mysbralla - 20 juni 2010 21:38








Som en motreaktion på Aksel Sandemoses "Jantelag" utformade den svenska journalisten och författarinnan Gudrun Hjelte en "Jäntelag", som hon skrev 1982. Gudrun Hjelte berättar för Svenska Retoriksällskapet:


"Jag skrev den efter att ha varit med som reporter på ett internationellt seminarium för kvinnor, där de svenska deltagarna, som i jämförelse hunnit en bra bit på vägen till jämlikhet, klagade över jantelagens verkningar".


Jäntelagen har genom åren publicerats i en rad tidningar, bland annat tidskriften Hertha. Den finns också med i Den svenska högtidsboken, utgiven år 2000.




Jäntelagen av Gudrun Hjelte



Du ska tro att du är något.


Du ska tro att du är lika god som alla andra och alla andra lika goda som du.


Du ska tro att du är lika klok som andra, ibland klokare.


Du ska veta att du är lika bra som andra. Om du vet att du gör ditt bästa, kan du uppskatta dem som är bättre.


Ibland vet du mer än andra.


Du är inte förmer än andra, men du är enastående som alla andra.


Du duger till mycket.


Skratta åt dig själv och din värld – det gör dig fri.


Du ska tro att många bryr sig om dig.


Du ska tro att du kan lära andra en hel del och lära av dem.


VARFÖR? För att du är någon, en som behövs!

 

 

 

 

 

Av Herr och Fru Mysbralla - 20 juni 2010 21:11






...sedan tog "boa"-tarmen över och både Älskade R och jag satte igång med värsta ommöbleringen av sovrummet. Nu kommer spjälsängen att få plats där inne plus att vi får in en  byrå så vi kan förvara lite kläder i sovrummet. Det har vi hittills inte kunnat.


  

  

  


Det kommer också att bli mer lättstädat i rummet och det är ju en himla tur eftersom vi är lika dåliga på att ta initiativ till det. Det brukar gå några veckor när vi båda beklagar oss över hur lägenheten ser ut innan vi faktiskt tar itu med att städa.


Förmiddagen ägnades också åt att fixa saker. Efter en hel vår utan att lilla vita pärlan Passaten blivit tvättad fick vi även fingrarna ur och tvättade av henne. Det var verkligen på tiden. När hela bilen var jämnt skitig syntes det inte HUR skitig bilen var, men när det väl började rinna bort på ställe efter ställe, så fick jag oerhört dåligt samvete för att vi försummat bilen.



Vi har varit duktiga idag! Nu är det bara resten av lägenheten kvar, resten av bilen kvar, det vill säga att fortsätta med lackrengöring och vax samt resten av allt båtfix så har vi hela vår tillvaro tillrättagjord, eller inte...HAHAHA!



Presentation

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Länkar

Arkiv

Tidigare år


Ovido - Quiz & Flashcards